Een lijst van islamitische terreur-aanslagen op Nederlands grondgebied.

In totaal waren er 8 islamitische terreur-aanslagen in 17 jaar, waarbij er 5 doden en 13 gewonden vielen.

[8]
2020-05-8 | De Palestijnse Syriër Saleh A. valt het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam opnieuw aan (zie #3 hieronder): “Gekleed in een camouflagepak sloeg hij met een ijzeren pijp de ramen in en probeerde een Israëlische vlag in brand te steken.

[7]
2019-03-18 | De 37-jarige, in Turkije geboren draaideur-crimineel Gökmen Tanis, begint rond 10:45 ter hoogte van het 24 Oktober-plein in Utrecht in de tram om zich heen te schieten en doodt daarbij 3 mensen en maakt 3 zwaargewonden en 4 gewonden. Op 28 maart wordt bekend dat één van de gewonden (een 74-jarige man) is overleden.

Volgens ooggetuigen riep de man “Allahoe Akbar.”

“Een passagier die riep een Marokkaan te zijn, zou vervolgens ongemoeid zijn gelaten. Dat is volgens ingewijden een belangrijke reden waarom de politie al snel uitging van een terroristisch motief.”

“In een in de vluchtauto teruggevonden briefje beschrijft T. niet alleen in naam van Allah te hebben gehandeld maar groet hij ook zijn ’moslimbroeders.’”

Er blijkt ‘geen enkele relatie‘ te zijn tussen Gökmen Tanis en de slachtoffers.

Gökmen Tanis en enkele familieleden (vader en broers) worden in verband gebracht met de Turks-Duitse jihadbeweging Kalifaatstaat. Zijn twee oudere broers zijn “(…) behoorlijk streng in de leer. Dat zie je aan hun kleding, hun vrouwen lopen ook stevig gesluierd. Die oudste ging ook midden in de stad op zijn knieën zitten om te bidden als het tijd was”, stellen ze. Volgens verschillende buurtbewoners heeft de oudste broer in Tsjetsjenië getraind of gevochten en zou hij banden hebben met de radicale Turkse beweging Kalifaatstaat.”

“Met hun organisatie streeft Kalifaatstaat naar een islamitische staat met de sharia als wetgeving.”

4 doden en 6 gewonden.

[6]
2019-03-16 | Een Nederlands-Egyptische man die eigenaar is van een waterpijpwinkel op de Albert Cuyp steekt, gewapend met wat omstanders als een zwaard omschreven, in op zijn Joodse buurman C. en diens zoon S. Met behulp van twee Marokkaanse buurmannen wordt de dader gestopt. De Nederlands-Egyptische dader was volgens de buurman veranderd “nadat hij zes of zeven weken in het buitenland was geweest, ik geloof naar Syrië of Egypte. Veel met de Koran bezig, hij sprak plotseling niet meer met ons. Hij had zijn hoofd kaal geschoren, en was alleen nog maar aan het bidden.”

Andere buren: ““Hij stond vaak voor of bij de ingang van zijn winkel in de Koran te lezen. Hij had ook altijd een religieuze doek om. Ik weet niet waar hij is geweest, maar het heeft hem geen goed gedaan.”

De advocaat van de familie schrijft: “De messteken zijn toegebracht door een persoon die – volgens diverse ondernemers op de markt – ernstig geradicaliseerd is en korte tijd geleden vanuit het Midden-Oosten naar Nederland is teruggekeerd. De politie is afgelopen tijd, ook nog vorige week woensdag, gewaarschuwd voor deze persoon, omdat vanuit de man – werkzaam op de markt – zeer zorgelijke signalen uitgingen.”

Het OM zegt “(…) dat het nog te vroeg is om iets over het motief te zeggen.”

2 gewonden.

[5]
2018-08-31
| De 19-jarige Afghaan Jawed S., die een verblijfsvergunning in Duitsland heeft, steekt 2 Amerikanen neer op Amsterdam CS. Hij was ‘diep beledigd‘ door Mohammed-cartoons.

2 gewonden.

[4]
2018-05-05
| Op bevrijdingsdag steekt de Allah Akbar-roepende Syrische asielzoeker Malek F. in Den Haag 3 mensen neer. Beeldmateriaal.

3 gewonden.

[3]
2017-12-07
Aanslag op Joods restaurant Hacarmel. De 29-jarige Syriër Saleh A. slaat al Allahu Akbar-roepend de ruiten van het restaurant in. (Het restaurant was overigens al eerder doelwit van vandalisme.) Saleh A. had geen spijt van zijn daad.

[2]
2015-01-20
| Abderrazak A.O., die naar Syrië wilde om daar voor Allah als martelaar te sterven, sticht brand in een pand waar een Charlie Hebdo-poster voor het raam hangt.

[1]
2004-11-02
| Filmmaker Theo van Gogh wordt in Amsterdam vermoord door de in Nederland geboren Marokkaanse moslimterrorist Mohammed Bouyeri.

(Photo by Khairul Onggon from Pexels.)