2021

November

 • 2021-11-26 NRC: Marcel Levi weet wel hoe hij IC-verpleegkundigen zou motiveren. “Dat je zegt: anders vorm je een gevaar voor de samenleving? Ik snap de gedachtegang, maar zo hard kunnen we dat niet maken. Het gaat om risicoverlaging en ik vind de drang die er wordt uitgeoefend al best ver gaan.” & “Je komt in een influenza-achtige situatie, waarbij ook elke winter duizenden mensen in het ziekenhuis raken, of doodgaan. Dat heeft nog nooit tot krantenkoppen geleid. Je blijft de ouderen vaccineren en de jongeren krijgen gewoon corona.”
 • 2021-11-26 Stentor: Radioloog: ‘Vaccinatie zorgt voor meer varianten van het coronavirus’. “Het hanteren van de exit-strategie van het kabinet om liefst een 100 procent vaccinatiegraad te bereiken zal onvoldoende zijn om het virus te beteugelen, bij een virus dat muteert en steeds minder gevoelig wordt voor de bestaande vaccins.” “Waar ik wel van overtuigd ben is dat de bezuinigingen in de zorg van vele jaren mede oorzaak zijn voor het dreigende zorginfarct van dit moment. Hierbij is corona de pijnlijke druppel die de emmer doet overlopen.” “Er is nauwelijks extra geïnvesteerd in opleiding, personeel of maatregelen om het stijgende ziekteverzuim te beteugelen en de uitstroom van personeel terug te dringen. (…) Er zullen ingrijpende, structurele maatregelen noodzakelijk zijn.”
 • 2021-11-25 Volkskrant: Hoe de Britten leren leven (en sterven) met corona. “Het is duidelijk’, aldus Whitty, ‘dat we op een gegeven moment met corona moeten omgaan zoals we doen met griep.’ De hoogleraar benadrukte dat hij corona niet wilde afdoen als een griep, maar dat covid-19 net als griep een seizoensaandoening zal worden die elk jaar duizenden levens eist. In een slecht jaar bezwijken 20- tot 25 duizend Britten aan de griep. Hij sprak de verwachting uit dat er geen lockdowns meer zouden komen.”
 • 2021-11-25 Parool: Longartsen: ‘Misverstand dat gevaccineerden net zo goed in ziekenhuis terechtkomen’.
 • 2021-11-22 Rijnmond: Zorgexpert Chris Oomen: ‘Richt leegstaande ziekenhuizen in als covid-ziekenhuis’. “De zorgexpert denkt daarom dat de die kwaliteitscriteria wat terug moeten worden geschroefd, zodat meer zorgverleners een bijdrage kunnen leveren. “Het is belangrijker dat je iedere patiënt helpt op een behoorlijke manier, dan een te weinig aantal mensen op een perfecte manier.””
 • 2021-11-19 Medrvix: Transmission potential of vaccinated and unvaccinated persons infected with the SARS-CoV-2 Delta variant in a federal prison, July—August 2021. “(…) clinicians and public health practitioners should consider vaccinated persons who become infected with SARS-CoV-2 to be no less infectious than unvaccinated persons. These findings are critically important, especially in congregate settings where viral transmission can lead to large outbreaks.”
 • 2021-11-19 EenVandaag: Wie zijn de ongevaccineerden? Je hebt de pragmatische uitsteller, de inhoudelijke twijfelaar en de principiële antivaxer.
 • 2021-11-19 Radio 1, België: Diederik Gommers: “Het heeft helemaal geen zin of je gevaccineerd bent of niet (…) wij merken dat meer dan 60% van de besmettingen bij volledig gevaccineerden zijn (…) dat betekent je als je gevaccineerd bent nog steeds een bijdrage kunt leveren aan de besmettingen. Eigenlijk moeten gevaccineerden óók 1,5m, óók een mondkap, goed hun handen wassen. De basisregels gelden voor gevaccineerden en ongevaccineerden.” Link. Hier nog andere kritische opmerkingen van Gommers.
 • 2021-11-18 | Medisch Contact: Heroverweeg de doelen van het vaccineren. “Als we meewegen dat een door­gemaakte infectie mogelijk wel langdurige bescherming biedt, pleit dit op populatieniveau voor een focus op vaccineren van de meest kwetsbaren. Het te verwachten effect hiervan op de belasting van de zorg is het grootst en zonder de druk van de coronapas was de vaccinatiegraad bij deze groep al boven de 90 procent.”
 • 2021-11-18 | Volkskrant: 2G-beleid zorgt voor tweedeling in de maatschappij: ‘Die QR-scheiding loopt dwars door opleidingsniveaus heen’. “Wanneer ben je er nou rechtstreeks getuige van dat een tweedeling gestalte krijgt in de maatschappij? (…) “Dit kan zo’n moment zijn waarop de samenleving op zo’n manier wordt opgeschud dat ze nooit meer terugkeert naar haar oude constellatie.”
  “‘Zelfs als je mensen in een blauwe en een groene groep verdeelt, zien ze hun eigen groep al snel als superieur aan de andere’, weet Gijs Bijlstra, sociaal psycholoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast gebeurt er nog iets anders. ‘De mensen die buiten jouw groep vallen, worden gezien als homogeen’.”
 • 2021-11-18 | Reuters: Wait what? FDA wants 55 years to process FOIA request over vaccine data.
 • 2021-11-17 | Israel national News: FDA report finds all-cause mortality higher among vaccinated.
 • 2021-11-17 | NRC: Gaat het debat over de coronacrisis volgende week nog wel over 2G, en niet over een nieuwe lockdown? “Met de huidige aantallen besmettingen, heeft het strenger maken van de coronapas weinig zin. Dat instrument werkt vooral bij veel lagere niveaus.”
 • 2021-11-17 | Ongevaccineerden van de straat houden is nog knap lastig, blijkt bij de Oostenrijkse politie.
  “De lockdown kent namelijk nogal wat uitzonderingen. Ongevaccineerden moeten in huisarrest, maar mogen zich wel in het openbaar vertonen om boodschappen te doen, voor religieuze diensten, een gang naar school of universiteit, of een bezoek aan de dokter, zoals de dame bij het winkelcentrum weet. ‘En demonstreren mag ook en een wandeling ten behoeve van het psychisch welbevinden mag ook (…).
  De politie schreef wel degelijk boetes uit voor ongevaccineerd én zonder goede reden op straat zijn, ter hoogte van 500 euro. Liefst 36 stuks, zegt woordvoerder Furtner, voornamelijk in de steden: ‘Kennelijk wisten die mensen niet dat ze een beroep konden doen op een van de uitzonderingen.”
 • 2021-11-17 | 63,1% ziekenhuisopnames in CWZ tot 16 november was gevaccineerd.

Oktober

 • 2021-10-31
  Nieuwsuur: Hoe zat de Nederlandse coronastrategie écht in elkaar?
  “Gommers vertelt dat Van Dissel daarbij ook de strategie van groepsimmuniteit “heel duidelijk” uitlegde aan de aanwezige ministers. “Het streven zou zijn richting de 60%, was het idee. Het streven is dus groepsimmuniteit, maar de zorgcapaciteit mag niet overbelast raken. Opgevraagde beleidsstukken uit deze periode laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het staat er letterlijk: “Het gekozen overheidsbeleid waarin groepsimmuniteit wordt nagestreefd” en “de overheidsstrategie van kudde-immuniteit“. En ook: “Doel: snelst mogelijke opbouw kudde-immuniteit” met de “limiterende factor” van de ziekenhuizen.”
 • Oxford: QCovid Risk Calculator.
 • 2021-10-30
  NRC: Ongevaccineerd is niet per se onveiliger dan gevaccineerd.
 • 2021-10-30
  Trouw: Behandel ongevaccineerden niet als één groep.
  “De enige reden dat we ongevaccineerden als groep zien, is omdat de overheid ze als groep behandelt. (…) Men doet nu namelijk alsof ongevaccineerden als groep een probleem zijn voor de zorg. Dat is niet zo. De kans dat een gezonde ongevaccineerde twintiger met corona op de ic belandt is stukken kleiner dan de kans dat een volledig gevaccineerde zeventiger met een tabaksverslaving daar terechtkomt. Wie de zorg wil ontlasten, kan beter zwaarlijvige of diabetische 65-plussers uit de horeca weren dan ongevaccineerden.”
 • 2021-10-29
  BNR: ‘Dit is geen pandemie van de ongevaccineerden.
  “Het opleggen van coronamaatregelen aan specifiek de ongevaccineerden gaat niet voorkomen dat de zorg overbelast raakt. In plaats daarvan moeten basismaatregelen gaan gelden voor iedereen, ook gevaccineerden. Dat zeggen verschillende coronadeskundigen (…).”
 • 2021-10-29
  Corona noodkreet van 4 SEH-artsen.
 • 2021-10-29
  Lancet: Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study.
  “Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts.”
 • 2021-10-18
  Guardian: Jabs do not reduce risk of passing Covid within household, study suggests.
  “Research reveals fully vaccinated people are just as likely to pass virus on to those they share a home with.”
 • 2021-10-28
  TPO: Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19.
  “Van de groep die fluvoxamine kreeg voorgeschreven kwamen 66% minder patiënten in het ziekenhuis terecht dan in de placebogroep, mits men zich ook zorgvuldig aan de voorgeschreven kuur hield. In de patiëntengroep waar de kuur werd voorgeschreven vielen maar liefst 91% minder doden dan in de placebogroep.”
 • 2021-10-28
  Filmpje waarin voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Heelkunde (Bonjer) aangeeft dat uitstel van geplande zorg in het najaar geen specifiek corona-probleem is. “Cancellen van geplande zorg is een frequent gebeuren, ook al ver voor corona.”
 • 2021-10-28 BNR: Gommers: Politiek deed te weinig voor verhogen IC-capaciteit. “Door 10 jaar beleid hadden we in januari 2020 al minder IC-bedden dan de jaren ervoor, door de uitstroom van personeel. Wat je hoopt, is dat we dat tij kunnen keren. Door Covid is het niet beter geworden en er zijn ook geen middelen gekomen vanuit de politiek om dat te stimuleren.”
 • 2021-10-25 SSRN: Effectiveness of Covid-19 Vaccination Against Risk of Symptomatic Infection, Hospitalization, and Death Up to 9 Months: A Swedish Total-Population Cohort Study. [Preprint.] “Vaccine effectiveness against symptomatic Covid-19 infection wanes progressively over time across all subgroups, but at different rate according to type of vaccine, and faster for men and older frail individuals. The effectiveness against severe illness seems to remain high through 9 months, although not for men, older frail individuals, and individuals with comorbidities. This strengthens the evidence-based rationale for administration of a third booster dose.”
 • 2021-10-25
  Omroep GLD: Wie is gevaarlijker: een ongeteste gevaccineerde of een geteste ongevaccineerde?
  “Een veelgehoord argument is dat gevaccineerden – omdat ze zich niet hoeven laten testen – gevaarlijker zijn dan ongevaccineerden. Hoeveel waarheid zit daar in? (…) Arts-microbioloog Bert Mulder van het CWZ in Nijmegen is er kort over. “Het is gewoon waar.”
 • 2021-10-25
  Twitterdraadje met screenshots en links etc. over de gedane beloftes over de werking en effectiviteit van coronavaccins.
 • 2021-10-25 | 1limburg.nl: MUMC+ schrikt van hoge coronacijfers: ‘Maken ons ongerust’.
  “Het overgrote deel van onze coronapatiënten is gevaccineerd.” Het gaat daarbij vooral om mensen van hoge leeftijd. Slechts 2 op de 10 patiënten zouden volgens de bestuursvoorzitter niet geprikt zijn.”
 • 2021-10-21 NOS: ‘Stel maximumaantal IC-bedden in voor covidpatiënten’. “En daarom moeten we als samenleving volgens Girbes een gesprek gaan voeren over een maximum aantal IC-bedden in Nederland voor covid-patiënten. “We moeten kijken hoe we de capaciteit eerlijk gaan verdelen.” (…) Girbes vindt dat er daarbij moet worden gekeken naar hoe zinvol een IC-behandeling per patiënt wel of niet is.(…) “Waar niemand het over wil hebben is, dat als je het maar telkens blijft hebben over corona, wat dat betekent voor die andere patiënten.”
 • 2021-10-19 | Volkskrant: Opinie: Laten we het hebben over de keuzekwesties die sudderen ónder de coronacrisis.
  “Covid-19 kan een heftige ziekte zijn en ik wens het niemand toe, maar op dit moment is de echte existentiële crisis niet virologisch, maar maatschappelijk.
  Nu we de acute fase voorbij zijn is het tijd om de onderliggende problemen aan te pakken. En de oplossing moet zijn dat we de zorg inrichten op basis van de wensen van de samenleving, niet dat we de maatschappij herschikken om de zorg te ontlasten.” – Jona Walk.
 • 2021-10-18 | Tijd.be: Vaccinmaker Valneva publiceert veelbelovende resultaten voor coronaprik.
 • 2021-10-18 | AD: Ziekenhuizen schrikken van stijging coronapatiënten: ‘Het is echt nog niet voorbij’
  “In Maastricht voelen ze dezelfde spanning. Zeker omdat het ziekenhuis deze week opeens weer veel opnames ziet. De afdeling waar chirurgische patiënten zijn opgenomen, is nu weer voor de helft ingericht als corona-afdeling. Tien mensen, bijna allemaal boven de 80 jaar, zijn hier opgenomen. Of ze zijn gevaccineerd? Twee vrouwen knikken ‘ja’. Van de tien coronapatiënten op de afdeling, hebben ten minste negen een vaccin gehad. Ze hoeven niet naar de ic worden gebracht, maar zijn wel zo ziek dat ze de zorg van de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis nodig hebben. (…) Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, hoe kan dat? Internist-infectioloog Astrid Oude Lashof is niet zo verrast: ,,Ouderen reageren minder goed op het vaccin. En de afweer die ze opbouwen door vaccinatie verdwijnt sneller dan bij jonge mensen.’’ Ze wijst er op dat bijna alle patiënten boven de 80 jaar zijn, en er is één zeventiger. ,,Dat past bij dit plaatje. Bij ouderen is vaak sprake van een zwakke gezondheid en andere aandoeningen, waardoor ze sneller in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.’’
 • 2021-10-16
  MUMC+: Toelichting opgenomen patiënten met COVID-19 en vaccinatie.
  “De corona-besmette patiënten op de verpleegafdeling hebben vrijwel allemaal een hoge leeftijd: 90% is ouder dan 70 jaar, 60% is 80 jaar of ouder. In vrijwel alle gevallen betreft het patiënten met andere onderliggende aandoeningen of in enkele gevallen onvoldoende immuunrespons door medicatie.”
 • 2021-10-15
  Gelderlander: GGZ-directeur heeft haar twijfels over vaccinatiebeleid: ‘Gevoel van onrecht maakt me rebels’
  “Verder is er een groep van wetenschappers buiten de gevestigde orde die een ander geluid laat horen, mensen zoals prof. Bob de Wit van Nyenrode. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je weliswaar kwetsbare mensen moet beschermen, maar wijzen op de nadelen van volledig vaccineren en dat je op natuurlijke immuniteit zou moeten vertrouwen. Als die er niet komt en als je het niet laat rondgaan, krijg je corona de wereld niet uit en blijf je risico lopen.””
 • 2021-10-14
  RIVM: 4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd.
 • 2021-10-05
  Immunogenic T cell epitopes of SARS-CoV-2 are recognized by circulating memory and naïve CD8 T cells of unexposed individuals.
 • 2021-10-12
  AD: Onderzoekers doen opmerkelijke ontdekking: bepaalt voeding hoe ziek je wordt van corona?
  “In Finland krikt de overheid het seleniumge­hal­te in groenten al decennia kunstmatig op via meststof­fen. Wat opvalt is dat het een van de landen is waar de Co­vid-sterf­te opvallend laag ligt”
 • 2021-10-01
  De Morgen: ‘Pil tegen covid halveert aantal ziekenhuisopnames en overlijdens’.
  “Wie het geneesmiddel Molnupiravir binnen de vijf dagen na het optreden van symptomen inneemt, heeft 50 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden en om te sterven, zo blijkt uit tussentijdse resultaten. De pil zou zo de eerste orale virusremmer voor Covid-19 kunnen worden, als ze wordt goedgekeurd.”

September

 • 2021-09-30
  Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States.
  “The trend line suggests a marginally positive association such that countries with higher percentage of population fully vaccinated have higher COVID-19 cases per 1 million people.”
 • 2021-09-24
  NRC: Antivaxers? Twijfelaars? Dit is de ongevaccineerde Nederlander.
 • 2021-09-17
  Telegraph: Travel should not be used to coerce people into getting vaccinated.
  “Indeed, the latest major study from Oxford indicates that were you to catch Covid now (as plenty of us have been, despite being double-jabbed) you would be just as likely to pass it on as someone who hadn’t been vaccinated.”
 • 2021-09-22
  VK: Opinie: Met een simpele test op antistoffen maak je een eind aan de tweedeling door coronapas.
  “Voor mensen die bang zijn voor het prikken van bloed is er een antistoftest op je speeksel, die in de VS al door de overheid is goedgekeurd.”
 • 2021-09-17
  Tweet Marc van Ranst: Covid-19 6 á 26 maal dodelijker dan griep.
 • 2021-09-15
  RTL: Ben je als gevaccineerde net zo besmettelijk als een niet-gevaccineerde?
  “(…) de deltavariant heeft meer kans zich via gevaccineerden te verspreiden dan de andere varianten. (…) Ook blijkt inmiddels dat gevaccineerden net zoveel virus in hun neus kunnen hebben als niet-gevaccineerde mensen.”

  “Zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde mensen hadden vergelijkbare hoge ‘virale lading’.” (…) Gevaccineerden kúnnen dus net zoveel concentratie in het virus hebben, maar is die kans net zo groot als bij niet-gevaccineerden? (…) als je kijkt naar het gemiddelde is er wel degelijk een verschil tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Een team van het Imperial College London test om de paar weken meer dan 100.000 vrijwilligers. Onder de mensen die positief testten, blijken gevaccineerden gemiddeld minder virus bij zich te dragen.”
 • 2021-09-13
  The Atlantic: Our Most Reliable Pandemic Number Is Losing Meaning. A new study suggests that almost half of those hospitalized with COVID-19 have mild or asymptomatic cases.
 • 2021-09-09
  Telegraph: Teenage boys more at risk from vaccines than Covid.
  “Teenage boys are six times more likely to suffer from heart problems from the vaccine than be hospitalised from Covid-19, a major study has found. Children who face the highest risk of a “cardiac adverse event” are boys aged between 12 and 15 following two doses of a vaccine, according to new research from the US.”
 • 2021-09-03
  BBC: Scientists not backing Covid jabs for 12 to 15-year-olds.
  “Data from the US, where millions of young teenagers have been vaccinated, suggests there are 60 cases of the heart condition for every million second doses given to 12 to 17-year-old boys (compared to eight in one million girls).”

  &

  “Paediatricians say that healthy children with Covid end up in intensive care at a rate of two in one million, but this rises to 100 in one million for children with certain health problems.”

Augustus

 • 2021-08-30
  NRC: Ongevaccineerd is niet per se onveiliger dan gevaccineerd.
  “Het komt me voor dat we inmiddels gerust kunnen aannemen dat iemand die zich net heeft laten testen een stuk veiliger is dan iemand die dat niet heeft gedaan, ook al is diegene gevaccineerd. Het tegendeel kan in ieder geval niet worden vastgesteld en daarmee vervalt de wettelijke grondslag onder de invoering van het coronatoegangsbewijs in de beoogde vorm.”
 • 2021-08-27
  UK Parliament: Coronavirus: Death, Question for Department of Health and Social Care.
  “As of 15 July, Public Health England’s modelling group, with the MRC Biostats Unit, estimated that overall infection mortality rate is approximately 0.096%.”
 • 2021-08-18
  New York Times: Kids, Covid and Delta. A guide to help parents.
  “(…) serious versions of Covid will continue to be extremely rare in children. As you can see here, some common activities — and several other diseases — have caused significantly more childhood deaths than Covid has.”

Juli

Juni

 • 2021-06-24
  The Atlantic: The mRNA Vaccines Are Extraordinary, but Novavax Is Even Better.
 • 2021-06-16
  Op drie momenten in zijn timeline zei Hugo de Jonge (CDA) (twitter: @hugodejonge), minister van VWS en vicepremier, dat vaccinatie ‘volledige bescherming’ tegen coronavirus biedt.
  (1) “Zo’n 8,3 miljoen 18+’ers hebben zeker 1 prik gehad. Daarvan zijn zo’n 4,5 miljoen volledig beschermd tegen corona. Op het coronadashboard zie je nu naast het aantal prikken ook hoeveel mensen geheel of gedeeltelijk gevaccineerd zijn. #13miljoensteprik.” Link.
  (2) “De minister heeft de Gezondheidsraad gevraagd welke mogelijkheden er zijn om het interval tussen de eerste en tweede prik met het AstraZeneca-vaccin aan te passen, zodat mensen sneller volledig beschermd zijn tegen het virus. Op dit moment is die optie er nog niet. ^MM” Link.
  (3) 4 mei 2021: “Bijna 1,5 miljoen mensen tussen de 18-60 jaar met verhoogd medisch risico kunnen via uitnodiging van hun huisarts een afspraak maken voor vaccinatie. Zij kunnen tot 2 weken eerder een eerste afspraak maken en zijn tot 8 weken eerder volledig beschermd.” Link.
  Screenshots van alledrie de tweets:
 • 2021-06-15
  AD: Dit zijn de symptomen van de deltavariant: ‘Je kan denken dat je een gewone verkoudheid hebt’
 • 2021-06-02
  Coronabeleid zonder overheid is zo gek nog niet.
  “De echtgenoot van mijn buurvrouw staat haar niet toe om familie of vrienden te bezoeken. Ze mag alleen op afstand contact houden. Hij wil haar laten geloven dat het voor haar eigen bestwil is. Werken mag ze niet meer. Nu is ze afhankelijk van zijn inkomen. Ze mag alleen op bepaalde tijdstippen naar buiten, tenzij hij beslist dat het écht noodzakelijk is. Is dit een gezonde relatie?
  Nee. Maar als we ‘echtgenoot’ vervangen door ‘overheid’, dan vinden we dit gedrag ineens normaal. Zo zijn we geconditioneerd: we zijn woedend over vrijheidsbeperkingen in privérelaties, maar niet als het gaat om onze relatie met de overheid.” – libertariër Imre Wessels

Mei

 • 2021-05-14
  Afbeelding met screenshots van krantenkoppen over overbevolkte IC’s etc. tijdens de griepepidemieëen in ’16 en ’17 en ’18.

April

Maart

 • 2021-03-23 MC: Wie vaccineren en waarom? [PDF] “Focus je vaccinstrategie op mensen die wat te winnen hebben op individueel niveau. Daarom zeggen wij net als de gezondheidsraad: vaccineer de ouderen en de kwetsbare groepen die zorgen voor de belasting in de ziekenhuizen. Er is ons inziens geen onderbouwing om ook de laagrisicogroepen, kinderen bijvoorbeeld, te vaccineren.”

  &

  “Dat groepsimmuniteit niet in het verschiet ligt, komt onder meer doordat steriele immuniteit een illusie is, zegt Mulder. ‘Voor de Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins is het niet onderzocht. AstraZeneca/Oxford onderzocht dit wel en dit vaccin wekte goede immuniteit op tegen covid-19 met klachten, maar had geen significante effectiviteit tegen asymptomatische infecties. Mensen kunnen dus besmettelijk blijven na vaccinatie. Verder hebben we te maken met besmettelijker varianten van het virus, waarbij vorige week bekend werd dat voor sommige mutaties vaccinatie zelfs geen enkele bescherming meer biedt. Massavaccinatie zou dan zelfs ­kunnen bijdragen aan selectie voor dit soort mutaties.”
 • 2021-03-26 Gelderlander: Pleidooi: beter niet iedereen vaccineren, het coronavirus verdwijnt namelijk toch niet. “Corona kunnen we niet uitroeien. Dus dat beleid zou je moeten heroverwegen: vaccineren alleen als iemand er op individueel niveau voordeel van heeft, je zou je eerst moeten richten op de ouderen en risicogroepen en vervolgens kijken wie zich verder  wil laten vaccineren.” & Het onnodig vaccineren is ook tegen onze medische principes. Als je niet ernstig ziek kan worden door het virus én er ook niemand mee beschermt als je je laat vaccineren, waarom zou je dan het risico lopen op bijwerkingen die we zeker voor de lange termijn niet kennen?’’ Zij wijst hierbij op het feit dat er vooralsnog alleen gegevens zijn over de veiligheid gedurende de eerste twee maanden na vaccinatie. Langere studies zijn nodig om een volledig beeld van de voordelen en risico’s te krijgen.”

Februari

 • 2021-02-23
  Nature: Superspreading drives the COVID pandemic — and could help to tame it. “Endo’s early analysis estimated that around 10% of cases in countries outside China accounted for 80% of secondary infections up to the end of February.”

  &

  “Instead of working forwards and finding close contacts who might have been exposed to a particular individual, backwards contact tracing follows the transmission chain back in time to locate the individual who infected the person in question. Each newly infected person is more likely to have been infected in a superspreading event than by someone who passed the virus only to them.”

Januari

2020

 • 2020-12-10 Medisch contact: Merendeel artsen wil zelf covidvaccinatie. “Daarnaast zegt 2 procent van de artsen zeker niet een vaccin te willen, en 4 procent zegt waarschijnlijk niet een covidvaccinatie te nemen. Ook twijfelt nog een klein deel van de artsen; 5 procent weet het nog niet.
  De artsen die geen vaccinatie willen of er nog over twijfelen, geven vooral aan dat onzekerheid over bijwerkingen, zorgen over de veiligheid en de snelheid van goedkeuring een rol spelen bij hun afweging. Voor een klein deel van deze groep spelen andere zaken mee, bijvoorbeeld dat ze al besmet zijn geweest, niet onder druk willen worden gezet of religieuze redenen hebben.”
 • 2020-11-22 Buitenhof: Zicht op het coronavaccin | Roel Coutinho, Mark Kramer, Roland Pierik. [Mirror.] Huys: “Er zijn zoveel vraagtekens over effectiviteit, hoe red ik dit eigenlijk, wat zijn de gevolgen in de toekomst? (…) En mag ik een agstige vraag stellen, kan het ook nog verkeerd uitpakken?”
  Mark Kramer: “Daar zijn voorbeelden van in het verleden. (…) Er komt nog een hele belangrijke periode: fase 4 [Wiki: “Thus, the fourth phase of clinical trials is used to ensure long-term vaccine safety”]. Dat kijkt naar effectiviteit en naar bijwerkingen. In fase 4 onderzoek kijk je wat er in de real-time world gebeurt. Kijk je wat voor extra bijwerkingen er nog worden geobserveerd, ga je kijken hoe lang dat vaccin immuniteit geeft. (…) De strategie die we nodig hebben om van dit virus af te komen, kunnen we nu nog niet bepalen. Daar hebben we nog een hele periode, van 1 of 1,5 of misschien zelfs 2 jaar voor nodig (…).”
 • 2020-11-10 Telegraaf: Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen. “Girbes, hoofd van de ic-afdeling van VUmc, valt het op dat er op zijn ic voornamelijk Covid-patiënten met een niet-westerse achtergrond liggen die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn.”
 • 2020-09-30 Nature: The major genetic risk factor for severe COVID-19 is inherited from Neanderthals. “(…) the risk is conferred by a genomic segment of around 50 kilobases in size that is inherited from Neanderthals and is carried by around 50% of people in south Asia and around 16% of people in Europe.”
 • 2020-02-11 Volkskrant: Hoogleraar Ira Helsloot kraakt coronabeleid: ‘Tbc kon ook iedereen krijgen. Toch ging de samenleving door’. “De ziekenhuizen kunnen de zorg nu al niet meer aan. Zonder lockdown-maatregelen loopt het toch helemaal uit de hand? Dan gaan de slagbomen van de ziekenhuizen dicht: helaas, geen plek meer.
  ‘Dat de ziekenhuizen nu volstromen is niet te wijten aan de ziekte zelf, maar aan onze keuze hoe we met deze ziekte omgaan. Een kankerpatiënt geven we ook niet zomaar de duurste kankermedicijnen. Er is triage. Hoeveel is 1 extra gezond levensjaar ons waard? In het geval van die kankerpatiënt is dat in Nederland ongeveer 40 duizend euro. Als het duurder is, dan krijgt die patiënt dat niet, omdat we als samenleving hebben besloten dat dat geld dan beter besteed is aan andere dingen. Voor een coronapatiënt betalen we als samenleving nu 2 miljoen voor 1 extra gezond levensjaar, als we uitgaan van 50 duizend geredde gezonde levensjaren en ondertussen 100 miljard aan maatschappelijke schade. Dat is waanzin.’
  Een kankerpatiënt lijkt me slecht vergelijkbaar met een covidpatiënt. Bij corona worden patiënten acuut opgenomen met ademnood. Moeten we die onder het motto van triage dan maar op de stoep laten liggen?
  ‘Toch zie ik het verschil niet direct met een patiënt met longkanker en ademnood. Ook die zou met een investering van 2 miljoen euro mogelijk nog een jaar extra leven van een beperkte kwaliteit kunnen krijgen. Het klinkt hard, maar ook dan wordt triage toegepast en besluiten we tot palliatieve zorg: patiënten helpen zo menswaardig mogelijk te sterven. Om onze sociale medische zorg overeind te houden, moeten we accepteren dat er soms geen levensverlengende behandeling mogelijk is. Het onjuiste beeld van ‘op de stoep laten liggen’ laat zien hoe taal tot irrationeel veiligheidsbeleid kan leiden.’”
 • 2020-01-28 | Jaap van Dissel: carnaval vier je in een kleine groep.

Griep e.a.

 • 2018-10-12 | NRC: Kiezen op IC: de kanker- of de leverpatiënt? “In de IC is een tekort aan verpleegkundigen. Dus academische ziekenhuizen kiezen wie als eerste wordt geopereerd. „Je gaat dan kijken: wie is sterk genoeg?””
 • 2018-04-10 | DvHN: Is de griep na ruim 8.000 doden eindelijk op zijn retour? “(…) er zijn deze winter ook gezonde volwassenen puur en alleen door de griep overleden. Zo is er in het Noorden een voorbeeld van een man van 28 jaar die enkel aan de influenza overleed. ,,En we zien hier elk jaar met name zwangere vrouwen die vanwege hun zwangerschap niet beademd kunnen worden, dus pas behandeld kunnen worden als hun kind gehaald is’’ (…). De spoedeisende hulpen en intensive cares van ziekenhuizen raakten overbelast door de vele grieppatiënten. Terwijl er ook veel ziekmeldingen onder ziekenhuispersoneel waren. Een paar weken geleden moesten enkele ziekenhuizen in het Noorden geplande operaties uitstellen. Ambulances konden soms niet terecht in het dichtstbijzijnde ziekenhuis en moesten doorrijden naar een andere kliniek. De gezamenlijke ziekenhuizen en ambulancediensten stelden daarom een speciaal beddenmeldpunt in om continu bij te houden waar nog bedden vrij waren.”
 • 2018-09-03 | Omroep Brabant: ‘Situatie in Brabantse ziekenhuizen ernstig’, honderden behandelingen uitgesteld door griepgolf.
 • 2016-05-23 | ‘De praktijk is dat mensen op de gang liggen’ “Jan Luitse van de spoedeisende hulp in het AMC in Amsterdam maakt zich zorgen over de opnamestops bij spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen. Er ontstaan files van patiënten, zegt hij.”
 • 2010-11-20 | Zembla: De overbodige griepprik. “In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen. Deze conclusie heeft de Cochrane Collaboration in juni van dit jaar in een nieuw artikel bevestigd.” #griepd

Interessante wiki-artikelen:

 • Antibody-dependent enhancement.
 • Diethylstilbestrol.
  “DES was discovered in 1938 and introduced for medical use in 1939. From about 1940 to 1971, the medication was given to pregnant women in the incorrect belief that it would reduce the risk of pregnancy complications and losses. In 1971, DES was shown to cause clear-cell carcinoma, a rare vaginal tumor, in girls and women who had been exposed to this medication in utero. The United States Food and Drug Administration subsequently withdrew approval of DES as a treatment for pregnant women. Follow-up studies have indicated that DES also has the potential to cause a variety of significant adverse medical complications during the lifetimes of those exposed.”
 • Original Antigenic Sin.
 • Thalidomide.
  “Thalidomide was first marketed in 1957 in West Germany, where it was available over the counter. When first released, thalidomide was promoted for anxiety, trouble sleeping, “tension”, and morning sickness. While it was initially thought to be safe in pregnancy, concerns regarding birth defects arose until in 1961 the medication was removed from the market in Europe. The total number of embryos affected by use during pregnancy is estimated at 10,000, of which about 40% died around the time of birth.”

Reacties