2022

September

 • 2022-09 -19 Volkskrant: Nog steeds geen corona? Misschien bent u van nature immuun. “Onkwetsbaar voor corona? Dat zou zowaar kunnen, denkt Spaan. ‘We weten van historische ziekteuitbraken dat er soms mensen van nature immuun zijn. Ze hebben een bepaalde receptor niet of maken een enzym niet aan dat het virus gebruikt om zich te vermenigvuldigen.’ Bekend voorbeeld zijn personen die niet geïnfecteerd kunnen raken met hiv, dankzij een mutatie aan een eiwit genaamd CCR5. Zozeer is het eiwit verfrommeld, dat het virus het niet meer als handvat kan gebruiken bij het binnendringen van cellen. Het resultaat: geen hiv. Of neem de geluksvogels op wie het norovirus, dat buikgriep geeft, geen vat heeft. Ze hebben een genetisch defect waardoor een enzym dat het virus nodig heeft om weefsels te infecteren, kapot is. Ook is inmiddels duidelijk dat sommige mensen weliswaar niet onkwetsbaar zijn voor corona, maar het virus wel minder vaak krijgen. Zoals de ongeveer 7 procent Nederlanders met bloedgroep nul-negatief. Bij hen is het risico op corona zo’n 20 tot 40 procent kleiner. Waarom? Niemand die het precies weet, zegt Spaan. Misschien maken mensen met bloedgroep 0-negatief antistoffen die het coronavirus meer in de weg zitten, is een van de gedachtes. Nog zo’n factor die de kans op corona kleiner maakt: allergieën. Uit een trits onderzoeken van vroeg uit de pandemie blijkt dat aandoeningen zoals eczeem, astma en hooikoorts de kans op corona tientallen procenten kunnen verkleinen, misschien omdat hun cellen minder van de zogeheten ACE2-receptoren aanmaken waaraan het virus zich vastklikt. Volgens één studie kan een voedselallergie het risico op corona zelfs halveren.”

Februari

 • 2022-02-15 HLN: Gevaccineerden blijken na omikroninfectie immuniteit te hebben tegen alle varianten, ongevaccineerden niet.
 • 2022-02-11 Nieuwsuur: Ministerie bemoeide zich met OMT-adviezen. “Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de eerste maanden van de coronacrisis verschillende keren geprobeerd tekstuele wijzigingen in conceptadviezen van het OMT aan te brengen – en is daarin ook geslaagd. Het RIVM, dat onder het ministerie valt en het OMT voorzit, heeft tekstsuggesties van het ministerie ook overgenomen. Betrokken OMT-leden blijken daarbij niet te zijn geraadpleegd. Het kabinet heeft altijd gezegd dat het OMT volstrekt onafhankelijk is. Volgens deskundigen is door de bemoeienis van het ministerie de onafhankelijkheid van het OMT geschonden.”

Januari

2021

December

November

Oktober

 • 2021-10-31 Nieuwsuur: Hoe zat de Nederlandse coronastrategie écht in elkaar? “Gommers vertelt dat Van Dissel daarbij ook de strategie van groepsimmuniteit “heel duidelijk” uitlegde aan de aanwezige ministers. “Het streven zou zijn richting de 60%, was het idee. Het streven is dus groepsimmuniteit, maar de zorgcapaciteit mag niet overbelast raken. Opgevraagde beleidsstukken uit deze periode laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het staat er letterlijk: “Het gekozen overheidsbeleid waarin groepsimmuniteit wordt nagestreefd” en “de overheidsstrategie van kudde-immuniteit“. En ook: “Doel: snelst mogelijke opbouw kudde-immuniteit” met de “limiterende factor” van de ziekenhuizen.”
 • 2021-10-30 NRC: Ongevaccineerd is niet per se onveiliger dan gevaccineerd.
 • 2021-10-30 Trouw: Behandel ongevaccineerden niet als één groep. “De enige reden dat we ongevaccineerden als groep zien, is omdat de overheid ze als groep behandelt. (…) Men doet nu namelijk alsof ongevaccineerden als groep een probleem zijn voor de zorg. Dat is niet zo. De kans dat een gezonde ongevaccineerde twintiger met corona op de ic belandt is stukken kleiner dan de kans dat een volledig gevaccineerde zeventiger met een tabaksverslaving daar terechtkomt. Wie de zorg wil ontlasten, kan beter zwaarlijvige of diabetische 65-plussers uit de horeca weren dan ongevaccineerden.”
 • 2021-10-29 BNR: ‘Dit is geen pandemie van de ongevaccineerden.‘ “Het opleggen van coronamaatregelen aan specifiek de ongevaccineerden gaat niet voorkomen dat de zorg overbelast raakt. In plaats daarvan moeten basismaatregelen gaan gelden voor iedereen, ook gevaccineerden. Dat zeggen verschillende coronadeskundigen (…).”
 • 2021-10-29 Corona noodkreet van 4 SEH-artsen.
 • 2021-10-29 Nature: The search for people who never get COVID.
 • 2021-10-29 Lancet: Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study. “Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts.”
 • 2021-10-28 Guardian: Jabs do not reduce risk of passing Covid within household, study suggests. “Research reveals fully vaccinated people are just as likely to pass virus on to those they share a home with.”
 • 2021-10-28 TPO: Antidepressivum fluvoxamine werkt mogelijk goed tegen gevolgen Covid-19. “Van de groep die fluvoxamine kreeg voorgeschreven kwamen 66% minder patiënten in het ziekenhuis terecht dan in de placebogroep, mits men zich ook zorgvuldig aan de voorgeschreven kuur hield. In de patiëntengroep waar de kuur werd voorgeschreven vielen maar liefst 91% minder doden dan in de placebogroep.”
 • 2021-10-28 Filmpje waarin voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Heelkunde (Bonjer) aangeeft dat uitstel van geplande zorg in het najaar geen specifiek corona-probleem is. “Cancellen van geplande zorg is een frequent gebeuren, ook al ver voor corona.”
 • 2021-10-28 BNR: Gommers: Politiek deed te weinig voor verhogen IC-capaciteit. “Door 10 jaar beleid hadden we in januari 2020 al minder IC-bedden dan de jaren ervoor, door de uitstroom van personeel. Wat je hoopt, is dat we dat tij kunnen keren. Door Covid is het niet beter geworden en er zijn ook geen middelen gekomen vanuit de politiek om dat te stimuleren.”
 • 2021-10-25 SSRN: Effectiveness of Covid-19 Vaccination Against Risk of Symptomatic Infection, Hospitalization, and Death Up to 9 Months: A Swedish Total-Population Cohort Study. [Preprint.] “Vaccine effectiveness against symptomatic Covid-19 infection wanes progressively over time across all subgroups, but at different rate according to type of vaccine, and faster for men and older frail individuals. The effectiveness against severe illness seems to remain high through 9 months, although not for men, older frail individuals, and individuals with comorbidities. This strengthens the evidence-based rationale for administration of a third booster dose.”
 • 2021-10-25 Omroep GLD: Wie is gevaarlijker: een ongeteste gevaccineerde of een geteste ongevaccineerde?
  “Een veelgehoord argument is dat gevaccineerden – omdat ze zich niet hoeven laten testen – gevaarlijker zijn dan ongevaccineerden. Hoeveel waarheid zit daar in? (…) Arts-microbioloog Bert Mulder van het CWZ in Nijmegen is er kort over. “Het is gewoon waar.”
 • 2021-10-25 Twitterdraadje met screenshots en links etc. over de gedane beloftes over de werking en effectiviteit van coronavaccins.
 • 2021-10-25 | 1limburg.nl: MUMC+ schrikt van hoge coronacijfers: ‘Maken ons ongerust’.
  “Het overgrote deel van onze coronapatiënten is gevaccineerd.” Het gaat daarbij vooral om mensen van hoge leeftijd. Slechts 2 op de 10 patiënten zouden volgens de bestuursvoorzitter niet geprikt zijn.”
 • 2021-10-21 NOS: ‘Stel maximumaantal IC-bedden in voor covidpatiënten’. “En daarom moeten we als samenleving volgens Girbes een gesprek gaan voeren over een maximum aantal IC-bedden in Nederland voor covid-patiënten. “We moeten kijken hoe we de capaciteit eerlijk gaan verdelen.” (…) Girbes vindt dat er daarbij moet worden gekeken naar hoe zinvol een IC-behandeling per patiënt wel of niet is.(…) “Waar niemand het over wil hebben is, dat als je het maar telkens blijft hebben over corona, wat dat betekent voor die andere patiënten.”
 • 2021-10-19 | Volkskrant: Opinie: Laten we het hebben over de keuzekwesties die sudderen ónder de coronacrisis.
  “Covid-19 kan een heftige ziekte zijn en ik wens het niemand toe, maar op dit moment is de echte existentiële crisis niet virologisch, maar maatschappelijk.
  Nu we de acute fase voorbij zijn is het tijd om de onderliggende problemen aan te pakken. En de oplossing moet zijn dat we de zorg inrichten op basis van de wensen van de samenleving, niet dat we de maatschappij herschikken om de zorg te ontlasten.” – Jona Walk.
 • 2021-10-18 | Tijd.be: Vaccinmaker Valneva publiceert veelbelovende resultaten voor coronaprik.
 • 2021-10-18 | AD: Ziekenhuizen schrikken van stijging coronapatiënten: ‘Het is echt nog niet voorbij’
  “In Maastricht voelen ze dezelfde spanning. Zeker omdat het ziekenhuis deze week opeens weer veel opnames ziet. De afdeling waar chirurgische patiënten zijn opgenomen, is nu weer voor de helft ingericht als corona-afdeling. Tien mensen, bijna allemaal boven de 80 jaar, zijn hier opgenomen. Of ze zijn gevaccineerd? Twee vrouwen knikken ‘ja’. Van de tien coronapatiënten op de afdeling, hebben ten minste negen een vaccin gehad. Ze hoeven niet naar de ic worden gebracht, maar zijn wel zo ziek dat ze de zorg van de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis nodig hebben. (…) Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, hoe kan dat? Internist-infectioloog Astrid Oude Lashof is niet zo verrast: ,,Ouderen reageren minder goed op het vaccin. En de afweer die ze opbouwen door vaccinatie verdwijnt sneller dan bij jonge mensen.’’ Ze wijst er op dat bijna alle patiënten boven de 80 jaar zijn, en er is één zeventiger. ,,Dat past bij dit plaatje. Bij ouderen is vaak sprake van een zwakke gezondheid en andere aandoeningen, waardoor ze sneller in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.’’
 • 2021-10-16 MUMC+: Toelichting opgenomen patiënten met COVID-19 en vaccinatie. “De corona-besmette patiënten op de verpleegafdeling hebben vrijwel allemaal een hoge leeftijd: 90% is ouder dan 70 jaar, 60% is 80 jaar of ouder. In vrijwel alle gevallen betreft het patiënten met andere onderliggende aandoeningen of in enkele gevallen onvoldoende immuunrespons door medicatie.”
 • 2021-10-15 NYT: The Unvaccinated May Not Be Who You Think.
 • 2021-10-15 Gelderlander: GGZ-directeur heeft haar twijfels over vaccinatiebeleid: ‘Gevoel van onrecht maakt me rebels’ “Verder is er een groep van wetenschappers buiten de gevestigde orde die een ander geluid laat horen, mensen zoals prof. Bob de Wit van Nyenrode. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je weliswaar kwetsbare mensen moet beschermen, maar wijzen op de nadelen van volledig vaccineren en dat je op natuurlijke immuniteit zou moeten vertrouwen. Als die er niet komt en als je het niet laat rondgaan, krijg je corona de wereld niet uit en blijf je risico lopen.””
 • 2021-10-14 RIVM: 4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd.
 • 2021-10-05 Lancet: Immunogenic T cell epitopes of SARS-CoV-2 are recognized by circulating memory and naïve CD8 T cells of unexposed individuals.
 • 2021-10-12 AD: Onderzoekers doen opmerkelijke ontdekking: bepaalt voeding hoe ziek je wordt van corona?
  “In Finland krikt de overheid het seleniumge­hal­te in groenten al decennia kunstmatig op via meststof­fen. Wat opvalt is dat het een van de landen is waar de Co­vid-sterf­te opvallend laag ligt”
 • 2021-10-05 Telegraph: Clot risk linked to AstraZeneca vaccine could depend on which blood group you are. “Researchers identify genetic link that could make people more predisposed to CVT, a rare type of stroke that is most common in young women.”
 • 2021-10-01 De Morgen: ‘Pil tegen covid halveert aantal ziekenhuisopnames en overlijdens’.
  “Wie het geneesmiddel Molnupiravir binnen de vijf dagen na het optreden van symptomen inneemt, heeft 50 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden en om te sterven, zo blijkt uit tussentijdse resultaten. De pil zou zo de eerste orale virusremmer voor Covid-19 kunnen worden, als ze wordt goedgekeurd.”

September

Augustus

Juli

Juni

 • 2021-06-24 The Atlantic: The mRNA Vaccines Are Extraordinary, but Novavax Is Even Better.
 • 2021-06-16 Op drie momenten in zijn timeline zei Hugo de Jonge (CDA) (twitter: @hugodejonge), minister van VWS en vicepremier, dat vaccinatie ‘volledige bescherming’ tegen coronavirus biedt.
  (1) “Zo’n 8,3 miljoen 18+’ers hebben zeker 1 prik gehad. Daarvan zijn zo’n 4,5 miljoen volledig beschermd tegen corona. Op het coronadashboard zie je nu naast het aantal prikken ook hoeveel mensen geheel of gedeeltelijk gevaccineerd zijn. #13miljoensteprik.” Link.
  (2) “De minister heeft de Gezondheidsraad gevraagd welke mogelijkheden er zijn om het interval tussen de eerste en tweede prik met het AstraZeneca-vaccin aan te passen, zodat mensen sneller volledig beschermd zijn tegen het virus. Op dit moment is die optie er nog niet. ^MM” Link.
  (3) 4 mei 2021: “Bijna 1,5 miljoen mensen tussen de 18-60 jaar met verhoogd medisch risico kunnen via uitnodiging van hun huisarts een afspraak maken voor vaccinatie. Zij kunnen tot 2 weken eerder een eerste afspraak maken en zijn tot 8 weken eerder volledig beschermd.” Link.
  Screenshots van alledrie de tweets:
 • 2021-06-15 AD: Dit zijn de symptomen van de deltavariant: ‘Je kan denken dat je een gewone verkoudheid hebt’
 • 2021-06-05 Wired: The Statistical Secrets of Covid-19 Vaccines. “As a commentary in Lancet Microbe pointed out last month, even with trials on tens of thousands of people, the absolute risk reductions in Covid-19 vaccine trials are teensy-tiny—a reduction in the risk of getting severe Covid of just 1.2% for Moderna and a scant 0.84% for Pfizer. “One of the main reasons why absolute risk reduction is not shown is because of the numbers. If you say, ‘It’s 95% effective’—wow!” says Piero Olliaro, an infectious disease researcher at the University of Oxford’s Centre for Tropical Medicine and Global Health and one of the authors of the Lancet Microbe article. “But if your absolute risk reduction is like 0.8% or whatever it was, so what?”” (…) “Freeman’s group put together a bunch of infographics that weaved a few of these threads into a useful tapestry. Instead of comparing the risk of getting Covid to the risk of getting vaccinated—an apples-to-oranges problem—they instead published a document comparing the potential blood-clot risk of the AstraZeneca vaccine to its actual benefit, the number of Covid-related intensive care unit admissions prevented by its use. And then they diced that up by age group and exposure risk.”
 • 2021-06-02 Coronabeleid zonder overheid is zo gek nog niet. “De echtgenoot van mijn buurvrouw staat haar niet toe om familie of vrienden te bezoeken. Ze mag alleen op afstand contact houden. Hij wil haar laten geloven dat het voor haar eigen bestwil is. Werken mag ze niet meer. Nu is ze afhankelijk van zijn inkomen. Ze mag alleen op bepaalde tijdstippen naar buiten, tenzij hij beslist dat het écht noodzakelijk is. Is dit een gezonde relatie?
  Nee. Maar als we ‘echtgenoot’ vervangen door ‘overheid’, dan vinden we dit gedrag ineens normaal. Zo zijn we geconditioneerd: we zijn woedend over vrijheidsbeperkingen in privérelaties, maar niet als het gaat om onze relatie met de overheid.” – libertariër Imre Wessels.

Mei

April

 • 2021-04-23 UMCU: Meer maatwerk voor ouderen bij een IC-opname. ““Soms denk ik: wat doen we ze aan in hun laatste levensfase.” Beiden pleiten voor een zorgvuldiger afweging of je een oudere op de IC moet opnemen of niet.”
 • 2021-04-20 Lancet: COVID-19 vaccine efficacy and effectiveness—the elephant (not) in the room. “Vaccine efficacy is generally reported as a relative risk reduction (RRR). It uses the relative risk (RR)—ie, the ratio of attack rates with and without a vaccine—which is expressed as 1–RR. Ranking by reported efficacy gives relative risk reductions of 95% for the Pfizer–BioNTech, 94% for the Moderna–NIH, 91% for the Gamaleya, 67% for the J&J, and 67% for the AstraZeneca–Oxford vaccines. However, RRR should be seen against the background risk of being infected and becoming ill with COVID-19, which varies between populations and over time. Although the RRR considers only participants who could benefit from the vaccine, the absolute risk reduction (ARR), which is the difference between attack rates with and without a vaccine, considers the whole population. ARRs tend to be ignored because they give a much less impressive effect size than RRRs: 1·3% for the AstraZeneca–Oxford, 1·2% for the Moderna–NIH, 1·2% for the J&J, 0·93% for the Gamaleya, and 0·84% for the Pfizer–BioNTech vaccines.”
 • 2021-04-01 AD: Het bewijs is er nu: na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen.

Maart

 • 2021-03-27 NRC: Laat één groep zich nog een tijdje afzonderen. “De 50- tot 60-jarigen komen maar zeer beperkt op de IC, bij onder de 50 is dat vrijwel nooit. Boven de 80 jaar komen mensen vanwege slechte vooruitzichten vaak niet in aanmerking voor de IC. – Hoofd IC Wilhelmina Ziekenhuis Assen.”
 • 2021-03-26 Trouw: Er gingen 90.000 levensjaren verloren door Covid-19 vorig jaar, ruim vijf jaar per coronadode.
 • 2021-03-26 Gelderlander: Pleidooi: beter niet iedereen vaccineren, het coronavirus verdwijnt namelijk toch niet. “Corona kunnen we niet uitroeien. Dus dat beleid zou je moeten heroverwegen: vaccineren alleen als iemand er op individueel niveau voordeel van heeft, je zou je eerst moeten richten op de ouderen en risicogroepen en vervolgens kijken wie zich verder  wil laten vaccineren.” & Het onnodig vaccineren is ook tegen onze medische principes. Als je niet ernstig ziek kan worden door het virus én er ook niemand mee beschermt als je je laat vaccineren, waarom zou je dan het risico lopen op bijwerkingen die we zeker voor de lange termijn niet kennen?’’ Zij wijst hierbij op het feit dat er vooralsnog alleen gegevens zijn over de veiligheid gedurende de eerste twee maanden na vaccinatie. Langere studies zijn nodig om een volledig beeld van de voordelen en risico’s te krijgen.”
 • 2021-03-23 MC: Wie vaccineren en waarom? [PDF] “Focus je vaccinstrategie op mensen die wat te winnen hebben op individueel niveau. Daarom zeggen wij net als de gezondheidsraad: vaccineer de ouderen en de kwetsbare groepen die zorgen voor de belasting in de ziekenhuizen. Er is ons inziens geen onderbouwing om ook de laagrisicogroepen, kinderen bijvoorbeeld, te vaccineren.”

  &

  “Dat groepsimmuniteit niet in het verschiet ligt, komt onder meer doordat steriele immuniteit een illusie is, zegt Mulder. ‘Voor de Pfizer/BioNTech- en Moderna-vaccins is het niet onderzocht. AstraZeneca/Oxford onderzocht dit wel en dit vaccin wekte goede immuniteit op tegen covid-19 met klachten, maar had geen significante effectiviteit tegen asymptomatische infecties. Mensen kunnen dus besmettelijk blijven na vaccinatie. Verder hebben we te maken met besmettelijker varianten van het virus, waarbij vorige week bekend werd dat voor sommige mutaties vaccinatie zelfs geen enkele bescherming meer biedt. Massavaccinatie zou dan zelfs ­kunnen bijdragen aan selectie voor dit soort mutaties.”

Februari

 • 2021-02-23 Nature: Superspreading drives the COVID pandemic — and could help to tame it. “Endo’s early analysis estimated that around 10% of cases in countries outside China accounted for 80% of secondary infections up to the end of February.”

  &

  “Instead of working forwards and finding close contacts who might have been exposed to a particular individual, backwards contact tracing follows the transmission chain back in time to locate the individual who infected the person in question. Each newly infected person is more likely to have been infected in a superspreading event than by someone who passed the virus only to them.”
 • 2021-02-16 Volkskrant: Voor het eerst ‘niet direct verklaarbare’ overlijdens na coronavaccinatie. “In Nederland zijn 35 ouderen overleden in de eerste twee weken nadat zij het vaccin van Pfizer toegediend hadden gekregen. Onder hen zijn voor het eerst mensen van wie de doodsoorzaak ‘niet direct verklaarbaar’ is. Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb (…).”

Januari

 • 2021-01-29 Nature: COVID-19 rarely spreads through surfaces. So why are we still deep cleaning?
 • 2021-03-06 Medisch Contact: Dermatoloog met covid-19 moest aandringen op test. “Maandag 24 februari voelde ik me ’s avonds niet lekker: ik had het koud en ik voelde warm aan. Maar ik had twee uur lang intensief geskied en daarna onder een ijskoude douche gestaan, dus ik dacht niet aan koorts. Mijn 14-jarige zoon had de avond daarna hetzelfde: niet lekker, vroeg naar bed, warm. We waren allebei de dag erna weer in orde.’”
 • 2021-12-08 NU91: Goede informatie cruciaal voor zorgprofessionals bij vraag om zich te laten vaccineren. “36% geeft aan zich te laten inenten als het vaccin er is, 33% zegt nee en 32% geeft aan het nog niet te weten.”

  &

  “Daarnaast geeft een groot deel van de zorgprofessionals aan zich zorgen te maken over een eventuele verplichting. Volgens NU’91 kan daar geen discussies over mogelijk zijn. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Een verplichting is in strijd met artikel 11 van de Grondwet en daarom niet haalbaar.”
 • 2021-01-23 Volkskrant: Over politieke druk, bedreigingen en onderlinge spanning. Een jaar in het voetspoor van vijf OMT-leden. “Hoe moeilijk het is om de rollen te scheiden, blijkt soms uit kleine dingen. Voorafgaand aan de OMT-bijeenkomst van 12 oktober heeft Rutte aan Van Dissel laten weten dat het kabinet de scholen écht niet wil sluiten, vanwege alle problematiek die daar weer uit voortkomt. Het kabinet wil dat aan het OMT ‘meegeven’, zodat er bij het opstellen van het advies rekening mee wordt gehouden.
  Van Dissel organiseert een pre-OMT waarin hij de kwestie ter sprake brengt. Via hun schermen luisteren Koopmans, Kluytmans, microbioloog Menno de Jong en een aantal RIVM’ers naar de voorzitter. Hij geeft Ruttes boodschap door: de scholen worden niet gesloten.
  Hoewel iedereen de redenering van de premier begrijpt – de leerachterstanden en schrijnende thuissituaties van het voorjaar wil niemand – gaat hier wederom iets fundamenteel fout in de volgorde, voelen de OMT-leden. Zij zien dat de besmettingscijfers op scholen toenemen. Door Ruttes boodschap voelen ze zich niet meer vrij om sluiting van de scholing te adviseren, als ze dat nodig zouden achten.”

2020

December

 • 2020-12-10 Medisch contact: Merendeel artsen wil zelf covidvaccinatie. “Daarnaast zegt 2 procent van de artsen zeker niet een vaccin te willen, en 4 procent zegt waarschijnlijk niet een covidvaccinatie te nemen. Ook twijfelt nog een klein deel van de artsen; 5 procent weet het nog niet.
  De artsen die geen vaccinatie willen of er nog over twijfelen, geven vooral aan dat onzekerheid over bijwerkingen, zorgen over de veiligheid en de snelheid van goedkeuring een rol spelen bij hun afweging. Voor een klein deel van deze groep spelen andere zaken mee, bijvoorbeeld dat ze al besmet zijn geweest, niet onder druk willen worden gezet of religieuze redenen hebben.”

November

 • 2020-11-22 Buitenhof: Zicht op het coronavaccin | Roel Coutinho, Mark Kramer, Roland Pierik. [Mirror.] Huys: “Er zijn zoveel vraagtekens over effectiviteit, hoe red ik dit eigenlijk, wat zijn de gevolgen in de toekomst? (…) En mag ik een agstige vraag stellen, kan het ook nog verkeerd uitpakken?”
  Mark Kramer: “Daar zijn voorbeelden van in het verleden. (…) Er komt nog een hele belangrijke periode: fase 4 [Wiki: “Thus, the fourth phase of clinical trials is used to ensure long-term vaccine safety”]. Dat kijkt naar effectiviteit en naar bijwerkingen. In fase 4 onderzoek kijk je wat er in de real-time world gebeurt. Kijk je wat voor extra bijwerkingen er nog worden geobserveerd, ga je kijken hoe lang dat vaccin immuniteit geeft. (…) De strategie die we nodig hebben om van dit virus af te komen, kunnen we nu nog niet bepalen. Daar hebben we nog een hele periode, van 1 of 1,5 of misschien zelfs 2 jaar voor nodig (…).”
 • 2020-11-10 Telegraaf: Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen. “Girbes, hoofd van de ic-afdeling van VUmc, valt het op dat er op zijn ic voornamelijk Covid-patiënten met een niet-westerse achtergrond liggen die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn.”

September

Juni

Februari

 • 2020-02-11 Volkskrant: Hoogleraar Ira Helsloot kraakt coronabeleid: ‘Tbc kon ook iedereen krijgen. Toch ging de samenleving door’. “De ziekenhuizen kunnen de zorg nu al niet meer aan. Zonder lockdown-maatregelen loopt het toch helemaal uit de hand? Dan gaan de slagbomen van de ziekenhuizen dicht: helaas, geen plek meer.
  ‘Dat de ziekenhuizen nu volstromen is niet te wijten aan de ziekte zelf, maar aan onze keuze hoe we met deze ziekte omgaan. Een kankerpatiënt geven we ook niet zomaar de duurste kankermedicijnen. Er is triage. Hoeveel is 1 extra gezond levensjaar ons waard? In het geval van die kankerpatiënt is dat in Nederland ongeveer 40 duizend euro. Als het duurder is, dan krijgt die patiënt dat niet, omdat we als samenleving hebben besloten dat dat geld dan beter besteed is aan andere dingen. Voor een coronapatiënt betalen we als samenleving nu 2 miljoen voor 1 extra gezond levensjaar, als we uitgaan van 50 duizend geredde gezonde levensjaren en ondertussen 100 miljard aan maatschappelijke schade. Dat is waanzin.’
  Een kankerpatiënt lijkt me slecht vergelijkbaar met een covidpatiënt. Bij corona worden patiënten acuut opgenomen met ademnood. Moeten we die onder het motto van triage dan maar op de stoep laten liggen?
  ‘Toch zie ik het verschil niet direct met een patiënt met longkanker en ademnood. Ook die zou met een investering van 2 miljoen euro mogelijk nog een jaar extra leven van een beperkte kwaliteit kunnen krijgen. Het klinkt hard, maar ook dan wordt triage toegepast en besluiten we tot palliatieve zorg: patiënten helpen zo menswaardig mogelijk te sterven. Om onze sociale medische zorg overeind te houden, moeten we accepteren dat er soms geen levensverlengende behandeling mogelijk is. Het onjuiste beeld van ‘op de stoep laten liggen’ laat zien hoe taal tot irrationeel veiligheidsbeleid kan leiden.’”

Januari

Griep e.a.

2021

2020

2018

 • 2018-10-12 NRC: Kiezen op IC: de kanker- of de leverpatiënt? “Diederik Gommers: In de IC is een tekort aan verpleegkundigen. Dus academische ziekenhuizen kiezen wie als eerste wordt geopereerd. „Je gaat dan kijken: wie is sterk genoeg?””
 • 2018-02-21: AD: Ziekenhuizen puilen uit van de grieppatiënten. “Het StaZ heeft bedden bijgeplaatst om iedereen kwijt te kunnen. ,,Niet alleen bij ons. Overal in Nederland worstelen ziekenhuizen met de beddencapaciteit en is het passen en meten. Soms is het zo druk dat mensen een extra nacht op de spoedeisende hulp moeten blijven omdat er geen bed vrij is op de verpleegafdeling”, zegt Jeanne Marie Douven van het Sint Antonius.
  Ook ziekenhuizen in Noord-Brabant melden overvolle verpleegkamers. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft zelfs een opnamestop omdat er geen bed meer vrij is. Naast de toestroom van de grieppatiënten kampen ziekenhuizen ook nog eens met minder verplegend personeel omdat ook onder hen de griep huishoudt.
  In het Gelre Ziekenhuis, met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen, is eveneens geen bed meer vrij. Mensen die gepland stonden voor een niet-spoedeisende operatie zijn afgebeld.”
 • 2018-04-14 RTL: Ziekenhuizen vol door griep, Noord-Nederland lanceert beddenmeldpunt. “Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland heeft een meldpunt ingesteld om beschikbare ziekenhuisbedden in die regio in kaart te brengen. In heel Nederland kampen ziekenhuizen met grote problemen rondom acute zorg. “Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensive Care bedden zijn nauwelijks nog beschikbaar”, schrijft het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland op de website.”
 • 2018-04-10 DvhN: Is de griep na ruim 8.000 doden eindelijk op zijn retour? “(…) er zijn deze winter ook gezonde volwassenen puur en alleen door de griep overleden. Zo is er in het Noorden een voorbeeld van een man van 28 jaar die enkel aan de influenza overleed. ,,En we zien hier elk jaar met name zwangere vrouwen die vanwege hun zwangerschap niet beademd kunnen worden, dus pas behandeld kunnen worden als hun kind gehaald is’’ (…). De spoedeisende hulpen en intensive cares van ziekenhuizen raakten overbelast door de vele grieppatiënten. Terwijl er ook veel ziekmeldingen onder ziekenhuispersoneel waren. Een paar weken geleden moesten enkele ziekenhuizen in het Noorden geplande operaties uitstellen. Ambulances konden soms niet terecht in het dichtstbijzijnde ziekenhuis en moesten doorrijden naar een andere kliniek. De gezamenlijke ziekenhuizen en ambulancediensten stelden daarom een speciaal beddenmeldpunt in om continu bij te houden waar nog bedden vrij waren.”
 • 2018-09-03 Omroep Brabant: ‘Situatie in Brabantse ziekenhuizen ernstig’, honderden behandelingen uitgesteld door griepgolf.
 • 2018-02-28 Heerlen nieuws: Operaties in Zuyderland Medisch Centrum afgezegd door griepgolf. “Overigens is Zuyderland zeker niet het enige ziekenhuis dat momenteel kampt met drukte. In het hele land hebben ziekenhuizen momenteel een tekort aan bedden.”
 • 2018-02-16 RTL: Ziekenhuizen zeggen operaties af om griepgolf. “Bij Gelre ziekenhuizen zijn bijna alle bedden bezet. Er is extra personeel ingezet, maar ook onder verpleegkundigen heerst griep. Patiënten die acute zorg nodig hebben krijgen daarom voorrang boven mensen met klachten die nog even kunnen wachten. Volgens Gelre liggen andere ziekenhuizen in de regio ook vol.”

2016

 • 2016-05-09 AD: Griepgolf treft veel mensen die anders nooit ziek zijn. “Ziekenhuizen in het land stromen vol met grieppatiënten. Hier zitten opvallend veel gezonde mensen tussen, die vaak al jaren niet ziek zijn geweest. Sommigen reageren zo heftig dat ze met kapotte longen op de ic belanden. Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.”
 • 2016-05-23 ‘De praktijk is dat mensen op de gang liggen’ “Jan Luitse van de spoedeisende hulp in het AMC in Amsterdam maakt zich zorgen over de opnamestops bij spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen. Er ontstaan files van patiënten, zegt hij.”
 • 2016-02-03 NOS: Ziekenhuizen hebben handen vol aan grieppatiënten. “De NVIC zegt dat de patiënten die binnenkomen opvallend genoeg vitale, gezonde mensen zijn. Ze reageren heel heftig op de griep, waardoor sommigen aan een hart-longmachine moeten worden aangesloten. Die behandeling duurt relatief lang, waardoor de ic’s snel vollopen.”

2010 (en eerder)

 • 2010-11-20 Zembla: De overbodige griepprik. “In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen. Deze conclusie heeft de Cochrane Collaboration in juni van dit jaar in een nieuw artikel bevestigd.” #griep
 • 2009-12-07 VPRO Tegenlicht: Het lab van Ab. “Ook de kritiek wordt luider: paniekvoetbal uit eigenbelang? Verstrengeling tussen wetenschap en bedrijfsleven? Tegenlicht kijkt tijdens alle ups en downs van de afgelopen drie jaar mee met de hoofdrolspeler in dit Hollands drama: Ab Osterhaus. Wie neemt welke beslissing en met welke autoriteit, een film over het snijvlak van wetenschap en politiek.”
 • 2009-08-25 Omroep GLD: Griepgolf: studenten aan het bed. “En in geval van nood worden ook gepensioneerde verpleegkundigen gevraagd te werken.”
 • Afbeelding met screenshots van krantenkoppen over overbevolkte IC’s etc. tijdens de griepepidemieëen in ’16 en ’17 en ’18.

Overige linkjes