Margriet Sitskoorn – Passies van het brein: Waarom zondigen zo verleidelijk is
Amsterdam: Bert Bakker (2010)
Van hoogleraar Klinische Neuropsychologie Margriet Sitskoorn, die in 2006 de bestseller Het Maakbare Brein schreef, is onlangs een nieuw boek verschenen: Passies van het Brein: Waarom Zondigen Zo Verleidelijk Is. Voor iedereen die van eten houdt, af en toe lekker lang en lui op de bank ligt, of weleens rood van woede wordt, kortom, voor iedereen die een lichaam heeft is dit boek een aanrader.
Margriet Sitskoorn zou het waarschijnlijk echter anders formuleren. Zij zou schrijven: ‘Voor wie een brein heeft.’ Want alhoewel we met onze mond eten en met onze vuisten slaan, zou dat alles niet mogelijk zijn zonder het ingewikkeldste mechanisme in het ons bekende universum: de menselijke hersenen. Het achterhaalde christelijke idee dat de mens sinds de zondeval onontkoombaar zondig is heeft plaatsgemaakt voor een nieuwere en betere visie, waarin ons brein een grote rol speelt. De neuropsychologie, de wetenschap die onderzoek doet naar het verband tussen hersenen en gedrag, heeft tal van bewijzen geleverd die aantonen hoe verschillende stoffen in en toestanden van ons brein verschillende gedragingen veroorzaken. Over die onderzoekingen doet Sitskoorn op fascinerende wijze verslag. Helder uitgelegde experimenten worden steeds afgewisseld met, of ingeleid door smaakmakende anekdotes, wat het boek zeer leesbaar en inzichtelijk maakt.
Aan elke ‘zonde’ is een hoofdstuk gewijd dat uitlegt hoe de verschillende hersengebieden verschillende gedragingen makkelijk of juist moeilijk maken, want ons brein zorgt er niet alleen voor dat we bepaalde dingen wel doen, maar ook dat we andere dingen weer laten. Zo is het mechanisme dat ervoor zorgt dat we na een grote maaltijd een vol gevoel krijgen, niet bij iedereen intact, zodat diegenen die die natuurlijke barrière missen constant aan het eten blijven, met alle gevolgen van dien. Maar dat is lang niet alles. Sitskoorn formuleert ook elk hoofdstuk een nieuw dilemma’s om je aan het twijfelen te krijgen, en stelt her en der vragen om je over je eigen zonden aan het denken te zetten.
Zo doet dit boek dus veel meer dan alleen maar informeren, het vermaakt ook, én het brengt nieuwe persoonlijke inzichten. Dus, zet uw passievolle brein aan het werk en laat hem u naar de boekhandel sturen.
In gewijzigde vorm eerder verschenen in: Ons Utrecht, 42e jaargang, #15, woensdag 14 april)