In de Verantwoording, geschreven bij zijn Verzamelde Gedichten (1986, 2012), vertelt Gerard Reve welke dichters hem en zijn werk hebben beïnvloed.

 

 

 

 

 

Door wie ben ik beinvloed? Om die vraag te beantwoorden, kan ik het beste datgene noemen wat in het binnen- en buitenlandse repertoire mijn voorkeur heeft: in het Nederlandse taalgebied: Vondel, Revius, Gorter, Van Ostaijen, Slauerhoff, Bloem, Vasalis, Minne en Den Brabander, om er enkele te noemen; van de buitenlandse dichters Silesius, Heines Matratzengruft, de korte lyriek van Goethe, in Frankrijk Baudelaire, in Engeland Milton, wiens befaamde sonnet Upon His Blindness ik ontelbare malen te vergeefs geprobeerd heb te vertalen. En, niet te vergeten, in Amerika, Poe. En recentelijk, want ik kwam pas een jaar of tien geleden in kennis van zijn werk, de Griekse dichter Kavafis.

Uit: Verzamelde gedichten, 2012, p. 128.